U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

 'De  Fruithof Frederiksoord'

Museum boomgaard


Workshop: Enten en Oculeren (Vermeerderen van Fruitrassen )


Naast het snoeien kunt u een Workshop enten volgen. Met de kennis van dit oude ambacht kunt u de oude rassen herintroduceren.

Workshop 1 dag: Ochtend theorie, middag praktijk.

Datum & Tijd: 4 maart 2017: van 10.00 tot 15.30 uur.

Kosten: € 47,50. Incl. handout.  Betalen kan per bank (zie hieronder).

Workshop Info:

Door het zaaien van de pitjes uit een appel krijgt men zelden of nooit een eetbaar appelras. Honderd gezaaide goudreinet pitten zullen geen enkele boom opleveren waar een goudreinet  aan komt. Sterker nog: zij zullen bijna allemaal slecht smakende en vaak lelijke appels voortbrengen

De enige manier om de genetische eigenschappen van die heerlijke appel- of perensoort uit grootmoeders tuin voort te kweken, is door transplantatie. (enten of oculeren)

Men gebruikt dan een tak of een deel van een tak en “plakt” deze op een geschikte stam met wortels. Wanneer dit vastgegroeid is, zal er een volwaardige fruitboom uit groeien met dezelfde heerlijke vruchten.

Door te enten  kweken we jonge bomen van een gewenst ras en dit zorgt dat oude gewaardeerde rassen bewaard blijven voor het nageslacht.

4 maart is tevens de jaarlijkse OPEN ENTDAG waar demonstraties enten worden gegeven en enthout van fruitbomen te koop is. Ook kunt u hier uw boompje laten enten.


Opgeven hieronder. Betalen kan per bank op rekeningnummer: NL29RABO0365805351

Velden gemarkeerd met * zijn vereist.